Fritid

Example pic

Västersjön, Äspenäs, Hallandsåsen och Bjärehalvön hör till de vackraste och mest natursköna områdena i Skåne. På denna sida ger vi lite tips om vad man kan se och göra under vackra sommardagar, när vintern knackar på dörren eller under regniga höstdagar.

Tipsa gärna om era smultronställen så fyller vi på sidan efterhand:

info@aspenasstugby.se

Vallåsens Skidanläggning

Vallåsen erbjuder dig en vinterupplevelse. Med långa backar, stora åkytor, två stolbanor och tre släpliftar, skiduthyrning och tillhörande service så vet vi att du måste åka långt norrut för att hitta en upplevelse som överträffar den Vallåsen erbjuder. Det är nära till Vallåsen. 68 km från Helsingborg och 110 km från Köpenhamn! Vallåsen ligger på Hallandsåsens norra sida, inte långt från åsens högsta punkt. Så snart vi har kyla tillverkar vi kanonsnö. De senaste fem säsongerna har anläggningen i snitt varit öppen 75 dagar. Vi brukar öppna under julhelgen och säsongen varar normalt in i mars månad.
Vallåsen >>

Sveriges Järnvägsmuseum

Ett modernt museum, som visar hur våra svenska järnvägar byggdes och hur bantekniken utvecklats fram till idag. Upplev 150 års järnvägshistoria i spännande miljö. Sveriges Järnvägsmuseum är ett modernt upplevelsemuseum för hela familjen. Se järnvägens utveckling på vår stora modelljärnväg med tillhörande bildspel – från hästdragna lastvagnar till dagens X2000. Eller ta en åktur i lokåkningssimulatorn LOCOMOTION. För både barn och vuxna finns en omtyckt tipspromenad och ”lekstallet” är fyllt med leksaker.
Fr o m 1 januari är museet öppet tisdag – söndag, kl 10 – 17.
Måndagar stängt under jan – maj och sept – dec.
Museet är också stängt midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Minitåget.
Dagliga turer i museiparken fr.o.m. lördag 13 juni och t o m 16 augusti.
Vi kör mellan kl 11 och 16.

Dressincykling.
Vi upprepar succén från förra sommaren.
Tack vare samarbete med Föreningen Dressin & Turism Veteranspåret i Klippan, så kan man prova på att cykla dressin lördagar och söndagar under juli månad.

Mellan kl 11 och 16.
Start blir alltså lördagen den 4 juli.

Ängelholms Flygmuseum

Museet, som berättar om F10:s flyghistoria, är inrymt i en stor hangar. Här finns flygplan, helikopter, robotar, motorer och annan flyganknuten utrustning.
Se bl a en ”hemlig” radarcentral i bergrumsmiljö och en flygsimulator där du, mot särskild biljett själv kan känna på att flyga i ljudfart eller mer. Eller prova på en provlandning med instruktör.
Även en J 29 ”Flygande tunna” har tillförts samlingarna.

Entre vuxna 50:-, ungdom 11 – 15 år 20:-, barn gratis. Familjebiljett 100:-. Skolklasser (30 elever + 2 lärare) 300:-. Guidad visning 250:-/grupp.

För mer info klicka här >>

Stängt Midsommarafton och Midsommardagen.

Ridning

Ridsugen i vår men hinner/vill inte binda dig på hel termin.
Prova –på- ridning från 4 år –vuxen ”En fredag då och då” 1/4, 29/4, 20/5 Grupp 1: 16 -17 Grupp 2 : 17 -18 Prel program: Rykt/pysselstund i stallet och en liten lektion på ridbanan eller Skritt tur i skogen + lite hästskötsel efteråt. Programmet anpassas efter gruppens önskemål, vid anmälan. Pris: 100:- /gång eller 250:- för 3 ggr Är du under 9 år så tar du med en vuxen som kan hjälpa dig och leda om det behövs. Hjälmar finns att låna. Du måste ha stövlar eller skor med klack.
KUL I STALLET ( utan föräldrar): Lördagarna den 16/4 och den prel. 7/5 kl. 13.30 – 16.00 och måndagen den 18/4 10.00-13.00 lämpligt för dig mellan 6 -14 år Häst och stallpyssel, ridstund, lekar, frukt/fikastund + att vi kanske provar på voltige eller kör med häst och vagn eller nåt annat kul.
Pris: 250:- / gång. Medlemmar betalar bara 200:- / gång.
UTERITTER: Vi rider ut på en härlig tur i skogen i små grupper. Här ska du vara ridvan och klara din häst självständigt. Tempot för dagen väljer gruppen. Mest för tonåringar + vuxna ( maxvikt 85kg) Räkna med ca 3 timmar inkl. hästskötsel före och efter ridturen. Pris: 350:- /gång. Medlemmar 300:-    Förslag på tider/ dagar kommer.
BARN- RID -KALAS:
Boka in årets roligaste kalas. ( i första hand fredags eller söndags eftermiddagar) Jag bjuder på glass och saft när ni kommer, vi pysslar om hästarna och så väljer du själv om du vill ha ridlektion, skogsrunda, gymkhanalekar eller voltigelektion för dig och dina kompisar.Vi leker några lekar och så går vi kanske på skattjakt eller fiskar gottepåsar som avslutning. Vi bestämmer tillsammans hur just ni vill ha ert kalas. Jag räknar med att ni är här ca 3 timmar. Pris: 500:- + 50 :- / barn. Max 10 st
OBS! Det krävs att det minst är en vuxen med och hjälper till.
”TIVOLI-FEST”
Söndagen den 28/5 kl.13.30 -16 har vi vårfest i klubben med tivolitema, för alla med barnasinnet kvar. Det blir inga karuseller men du kan kasta hästskor och bollar, äta gräddbullar och korv, rida ponnyrundor och en massa annat kul. Allt ingår: Pris 150:-/ barn ( medlemmar 100:- ) medföljande vuxna betalar endast för förtäring.
Anmäl dig så snart som möjligt för att underlätta planeringen dock senast 4 dagar före på mail: eva.f@spray.se eller tel 0431-455494

Munka Ljungby kyrka

Kyrkan är troligen byggd på 1100-talet av munkarna på Herrevadskloster, som ägde stora jordområden. Bl a delar av Munka Ljungby, som fått sitt namn av att det var ”munkarnas” Ljungby. Korsarmarna från 1860-talet. Altartavlan är en kopia av en målning av 1600-tals målaren Rubens.

Naturområden

Naturen är ovanligt omväxlande med kustområdet och Ängelholmsslätten inramat av Bjärehalvön, Kullaberg och mäktiga Hallandsås. Exempel på naturområden av stort värde:

Hallandsås är en horst, en förkastning i urberget med härliga bokskogar och djupa granskogar. Boken slår ut i början av maj. Vitsippor och det gröna ljuset i en ny utslagen bokskog är en speciell upplevelse.
www.hallandsasen.se

Strövområdet Djurholmen är ett strövområde norr om Västersjön på ca 200ha med storslagen natur, bla. Djurholmamossen, ett opåverkat myrkomplex av en för Skåne ovanlig typ. 6 markerade strövstigar, grillplatser, informationstavlor.

Strövområdet Kronoskogen – naturskönt innanför Skäldervikens obrutna strand med naturliga inlandsdyner. Kronoskogen började planteras 1739 för att rädda Ängelholm från sandflykten. 7 olika markerade spår finns.
www.strovomraden.se

Västersjön-Rössjön ett av Hallandsåsens vackraste naturområden. I Västersjön kan man bada och fiska medan Rössjön är ett fågelskyddsområde. På sluttningarna norr om Rössjön finns flera djupt nedskurna raviner. Den mest berömda ravinen är Trollehallar med sina 35m höga branta väggar.

Magnarps Hed, kustzonen från Vejbystrand till Magnarps hamn, har vindpinad vegetation av trift och ris samt vresros och enesnår där småfågel och änder häckar. Heden är sedan 1975 strandskyddad. Skåneleden går genom heden. www.skaneleden.se

Prästängen är ett litet skogsområde väster om Tåstarp bevuxen med skog av ek och hassel. 1967 blev Prästängen naturreservat. Vårens vitsippsmattor lockar till besök.

Sandön ligger vid Vegeås delta. Ön ändrar form och storlek och är ovanlig för att vara i Sverige. Ett rikt djurliv med mycket fågel lockar bl a strandskata och skärfläcka. Brygga finns utlagd under sommarhalvåret från Utvälinge till Sandön.

Åsbacka Ene, i Hjärnarp är ett 3 ha stort område med flera olika biotoper: betesmark, eneskog, bokskog och ett bäckdrag med alsumpskog.

Byarna

Fantastiskt fint omland med mysiga byar
”Intet land i Europa överträffar denna ort i fägring och behaglighet, i milt klimat och fetma”… sade redan Carl von Linné om Ängelholmsslätten under sin skånska resa 1749. Ängelholm är staden vid Rönne å. Omgivningarna består av bygd som i sig innesluter vårt land i miniatyr. Skog och sjö, ås och strand, höjder och slättland och havet i väster med sin speciella tjusning. Det finns många fina besöksmål utanför centrum.
Ängelholms Havsbad lockar med den 6 km långa badstranden och en lång badbrygga. Redan på 1880-talet började Ängelholm bli allmänt känt som brunns- och badort. Här finns idag ett flertal restauranger, hotell, stugby och campingplats.

Skälderviken kan med lätthet angöras per båt och småbåtshamnen har på senare år utökats med små bodar. Skånes Gymnastikförbund har en stor anläggning i Skälderviken med 230 bäddplatser. Restaurang Carl Fredrik och Hamnkrogen är populära matställen och Skåne Marin står till tjänst med båtservice och kanotuthyrning.
www.skelderviken.se

Vejbystrand en mil från centrum lockar med härliga badstränder, friluftsbad och bibliotek.
Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium har haft stor betydelse för samhället och historien finns dokumenterad på KVS-museet. Sommaraktiviteter finns: tennisskola, simskola, seglarskola och minigolf vid hamnen. Sommarsol rehab & rekreation med SPA har aktiviteter med tillgänglighet och hälsa i fokus. Restaurang, hamnkrog och gästhamn.
www.vejbystrand.org | www.kvsmuseum.se

Hjärnarp ligger vackert vid Hallandåsens sydsluttning och stoltserar med nordens äldsta gästgifvaregård i Margretetorp. Här serveras det skånska smörgåsbordet dagligen.
Den aktiva föreningen Framtidsbygd Hjärnarp arrangerar årligen en Postrånevandring över åsen, i år (2010) den 9 maj, loppmarknad, hantverksmässa och julmarknad mm. Fint insjöbad och fiske i Västersjön med handikapplift till båten. Rantzows Sport är en välkänd industri i byn.
www.hjarnarp.com

Munka Ljungby är en aktiv ort med flera besöksmål: Galleri Pictor, keramiker,
Heagårdens museer och en Chocolatteria på Konditori Centrum mitt i byn. Nordvästra Skånes Folkhögskola med inriktning på hälsa, natur och kultur ger byn sin prägel. Ekebo nöjescentrum strax utanför med bl. a. sommarens stora Ekebofestival, i år (2010) 1-3 juli.
Ny idrottshall, badhus, tennishall och flera hästaktiviteter bl. a. med Islandhästar.
www.munkaljungby.com

Strövelstorp. Vid sammanflödet mellan Vegeå och Örjabäcken, den s.k. Klingarebacken har föremål påträffats som visar att här bott människor för 4-5 000 år sedan.
Strövelstorps Byalag har iordningsställt vandringslederna Örjabäcksleden och Vegeåleden på 12,5 km och anordnar höst- och julmarknad. Omfattande turistisk verksamhet sker på Strövelstorps golfbana och Hotell Erikslund med SPA. Strövelstorp förknippas med morötter genom Mariannes Farm.
www.strovelstorp.nu

Spontana utflykter

Tips på utflykter i närheten av Ljungabolet som man kan göra när andan faller på.

Promenad, 0-5 km

Cykel, 5-10 km

Bil, >10 km

  • Vallåsen – Skidåkning (utför), Downhill (cykling).
  • Kungsbygget – Sommarrodel, Zipline, Laserlerduveskytte.
  • Skåneleden – Vandring Koarp-Brammarp, längd: 14km. Förslag: Åk iväg två grupper/familjer med vardera en bil, första gruppen till Koarp och andra till Brammarp. Börja promenera och när ni möts halvvägs har ni gemensam picknick med byte av bilnycklar.
  • Osbecks bokskog (karta) – Strövområde.

Planerade utflykter

Tips på utflykter som kräver lite planering (bokning).